Verslag van Kamperen in Hellendoorn; geschreven door Joël de Wit

Kamperen in Hellendoorn, donderdag 22 juli was het dan eindelijk zo ver! Na een boel geregel en ge-app kwam eindelijk het moment dat we de auto instapten en aan de anderhalf uur durende rit naar de Sallandse Heuvelrug begonnen.

Aangekomen in het bos vonden we het wel passend om het kamp te beginnen met een lekker stuk taart wat Maurits mee had genomen, toevallig bleek hij ook nog jarig te zijn.

Nadat we onze tenten en spullen hadden neergezet en wat hadden gegeten werd het tijd om de omgeving te gaan verkennen. Via via had Rianne gehoord dat er een paartje Kraanvogels in de omgeving had gebroed, en nog steeds gezien werd met hun jong in de omgeving van de broedplaats.
Toen na wat zoekwerk bleek dat vlak bij deze locatie een familie Grauwe klauwier zat was de beslissing gauw gemaakt, en nog geen halfuurtje later parkeerden we langs de kant van de ‘Kraanvogelweg’ en kon het zoeken beginnen. Maar die kraanvogels ‘ff’ vinden was toch niet zo makkelijk als we hadden gehoopt. En toen we, nadat een voorbijganger ons had verteld dat hij ze verderop net had gezien, de hele weg waren uitgelopen, zonder enig resultaat, besloten we om maar door te gaan naar de Grauwe klauwieren. Maar gelukkig vonden we de Kraanvogels op de terugweg alsnog, een leuk soortje om mee te beginnen!

In de herfstvakantie hopen we weer naar Hellendoorn te gaan.
Van D.V. donderdag 21 tot zaterdag 23 oktober slaan we ons kamp op in het bos om met elkaar van de natuur te genieten.
Als je dit jaar eerder een mail over het kamperen hebt ontvangen kun je hierover in september een mail verwachten met meer informatie.

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten:
De eerste dag hopen we s middags de boswachter een handje te helpen. Het stukje hei waar de nachtzwaluw broedt dreigt namelijk dicht te groeien met jonge dennetjes.
Hoe gaaf het is om die eruit te mogen trekken vraag je maar aan een van de eerdere deelnemers 😁. En dan help je er ook nog eens de nachtzwaluw mee!

Meer informatie vind je in de uitnodiging onder het verslag en de foto’s

Adulte Kraanvogel - Foto Wilmer Damen
Adulte Kraanvogel – Foto Wilmer Damen

Nadat we de Kraanvogels bekeken hadden gingen we door naar de Grauwe Klauwieren die zich leuk lieten zien, daarnaast hadden we nog een mooi, zittende Wespendief en vond Rianne op de terugweg vanuit de auto nog een Patrijsje. Al met al een leuk eerste middagje

Voor ‘s avonds hadden we een duidelijke doelsoort: de Nachtzwaluw. Rianne wist een plekje waar meerdere vogels te zien waren, en halverwege de avond gingen we daarnaartoe. Maar omdat het veldje er redelijk begroeid uitzag en de kansen niet erg groot leken, besloot het merendeel van de groep door te zoeken naar andere plekken, alleen Jaap en Dirk-Jan besloten te blijven zitten op de eerste plek. Na een kwartiertje doorgelopen te hebben kwamen we bij een veld met een mooie half open bosrand waar meerdere zwaluwen te horen waren. We besloten door de bosrand verder te lopen, en nog geen dertig meter verder was het al raak: een nachtzwaluw vloog plotseling voor ons op uit een dode boom om vervolgens na enkele rondjes boven het veld te verdwijnen. Wat een schitterend gezicht is het om zo’n vogel te zien vliegen zeg, en dat op nog geen twintig meter! Toen we terugkwamen bij Jaap en Dirk-Jan bleek dat zij al een helemaal geweldige show hadden gehad met meerdere jagende vogels op een paar meter afstand en zelfs meerdere vogels tegelijkertijd op een dode berk zittend! Al met al een geweldige avond, met als extra soortjes nog Rans- en Bosuil, en
meerdere Houtsnippen. Toen we rond middernacht terugkwamen bij de tenten konden we dan ook met een leuk lijstje voor de eerste (mid)dag van ongeveer 40 soortjes de slaapzakken induiken.

De volgende morgen begon de wekker om zes uur al moeilijk te doen, niet heel opvrolijkend als je pas sinds half één in je nest ligt, maar ja, hoort erbij, zullen we maar zeggen. Nadat we de brandstof voor de dag klaargemaakt hadden vertrokken we naar de Haarlerberg. Toen we daar aankwamen liepen degene de waren gaan lopen jammer genoeg op een paar minuten een roepende Middelste bonte specht mis, gelukkig kwam als een soort troostprijsje nog wel even z’n Kleine broertje langs. Toen we verder gingen kwamen we al gauw aan de rand van het bos, waarna we de hei opgingen. Daar doken al gauw een paar reetjes op, eerst twee in de bosrand die al gauw verdwenen waren, maar later nog één in het veld, die zich erg leuk liet bekijken en zich door Ruben zelfs tot op een tiental meters liet benaderen.

Ree - Foto Ruben Luiten
Ree – Foto Ruben Luiten

Qua vogels bleef het echter rustig met alleen een paar langs vliegende Grote lijsters, tot we na het beklimmen van een heuveltje een hele familie Grauwe klauwieren tegen het lijf liepen, die zich door de telescoop leuk lieten bekijken, en zich zelfs even leuk lieten horen. De rest van de middag vermaakten we ons met onder andere een grote Zandhagedis die zich mooi liet bekijken, Wespendieven, nog een Grauwe klauwier en nog wat soortjes zoals Goudvink en Grote lijsters. Niet veel verschillends, maar wel leuk.

Zandhagedis - Foto Joël de Wit
Zandhagedis – Foto Joël de Wit

Geblokte zomervlinder - Foto: Wilmer Damen
Geblokte zomervlinder – Foto: Wilmer Damen

‘s Avonds besloten we met z’n allen op het veldje te blijven waar de Nachtzwaluwen de avond ervoor zo’n show hadden gegeven. Iets na tienen hoorde we de eerste en even later kwam er eentje overgevlogen. Uiteindelijk ging er één vogel kort op de Berk zitten die we toen even mooi konden zien, om vervolgens weer op te vliegen en gevolgd door een tweede vogel roepend boven de bosrand te verdwijnen. Daarnaast hoorde en zagen we nog wat dingen als Havik, een paartje Bosuilen en weer een overvliegende Houtsnip. Al met al een geslaagde 2e avond.Voor de derde en laatste dag hadden we de plannen wat omgegooid. Rianne had namelijk verteld over een plek in de buurt waar zij meerdere keren Adders had gezien. Daarnaast zaten in dat gebied nog wel wat leuke vogelsoorten en ook qua insecten was het er leuk. Al met al genoeg reden om er een kilometer of twintig voor in de auto te zitten, besloten we, en daarom stapten we iets voor zevenen in de auto’s. Toen we het gebied inliepen werden we direct verwelkomd door zingend Geelgorzen, die zich later op de dag nog meer lieten zien en horen en een keer zelfs mooi te fotograferen waren.

Maar de doelsoort liet nog op zich wachten: ondanks het zorgvuldig uitkammen van de kanten van de weg vonden we maar geen Adder. Na een korte ontbijt-stop op een telpost liepen we weer langzaam zoekend verder, ondanks dat Rianne alvast vooruit was gelopen en geen Adder had gezien, waardoor onze kansen nog kleiner leken. En toen, nog geen tweehonderd meter verderop lag er plotseling een voor me te zonnen, een grote, prachtig gekleurde Adder! Jammer genoeg kon net niet iedereen de slang echter zien voordat deze in een rietpol verdween. Maar wie weet konden we nogeen tweede vinden.

Foto: Joël de WIt
Foto: Joël de WIt

Al gauw werden we echter van de slangen afgeleid door een rover die in de verte boven de bosrand hing: Rode wouw! Ondanks de enorme afstand toch kort leuk te zien, voordat ‘ie uit het zicht verdween. Voor de rest scoorden we nog wat nieuwe soortjes voor het vogelsoortenlijstje zoals Bosruiter, Waterral en Sprinkhaanzanger. En nog geen vijf minuten later een tweede Rode wouw, deze liet zich langer zien en was door de telescoop ook erg mooi te bekijken. Ondertussen was het onderhand lunchtijd en daarom zochten we een schaduwplekje op en ploften neer, om vlak daarna weer op te springen vanwege twee Kraanvogels die langs kwamen zeilen! Toen we bijna klaar waren met eten merkte Johannes op dat we goeie kansen hadden voor een Zwarte Ooievaar, en jawel, nog geen tien minuten later was het meneer Luiten die er één vond; erg hoog maar zeker leuk

Zwarte ooievaar - Foto Jaap Graveland
Zwarte ooievaar – Foto Jaap Graveland

Kraanvogels - Foto Jaap Graveland
Kraanvogels – Foto Jaap Graveland

En zo begonnen we aan de terugweg, die ook nog wat leuke soorten opleverde. Halverwege de terugweg, tegen een bekend dijkje, liep ik namelijk stomtoevallig voor de tweede keer tegen een Adder op, naja figuurlijk gelukkig. Deze keer was het een erg klein exemplaar maar daarom zeker niet minder mooi, en gelukkig kon deze keer iedereen hem zien!

Foto: Joël de Wit
Foto: Joël de Wit
Foto: Joël de Wit
Foto: Joël de Wit

Verder zagen we nog een paar mooie libellen en vlinders waaronder een prachtige Venwitsnuitlibel! Vanuit de hut waar we nog langs kwamen genoten we nog even van een paar jagend Boomvalken, waarna het tijd werd om naar de auto’s te gaan, die ons naar ‘ons’ bos reden om het kamp af tebreken en op te ruimen. Uiteindelijk kwamen we uit op iets meer dan 80 vogelsoorten (voor deze tijd van het jaar aardig leuk), en nog aardig wat insecten en andere vette dieren.

Al met al een waren het een paar supergave dagen, zeker voor herhaling vatbaar, dus hopelijk: tot ziens bij de Herfst-editie

Dit verslag is geschreven door Joël de Wit

Na het lezen van dit verslag met foto’s zin om ook een keer mee te gaan kamperen met andere Boomvalkjongeren?

Welkom!
In de herfstvakantie hopen we weer naar Hellendoorn te gaan.
Van D.V. donderdag 21 tot zaterdag 23 oktober slaan we ons kamp op in het bos om met elkaar van de natuur te genieten.
Als je dit jaar eerder een mail over het kamperen hebt ontvangen kun je hierover in september een mail verwachten met meer informatie.

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten:
De eerste dag hopen we s middags de boswachter een handje te helpen. Het stukje hei waar de nachtzwaluw broedt dreigt namelijk dicht te groeien met jonge dennetjes.
Hoe gaaf het is om die eruit te mogen trekken vraag je maar aan een van de eerdere deelnemers 😁. En dan help je er ook nog eens de nachtzwaluw mee!

De tweede dag hopen we vroeg in de morgen naar de Sallands heuvelrug te wandelen. Natuurlijk ontgaat ons geen ( trek-)vogel met zoveel
Boomvalkers bij elkaar, maar wist je dat er bij onze jongeren ook heel veel kennis zit over onze prachtige insectenwereld?
De aandacht gaat deze dagen naar al het moois wat onze schepping in de herfst te bieden heeft!

Heb je soms ideeën voor ons programma dan kun je deze mailen aan Rianne (rianneberger@gmail.com).
De praktische organisatie ligt dit keer bij Dirk- Jan. (djaverboom@kliksafe.nl). Bij hem kun je je ook alvast aanmelden.
(Mooi iets om naar uit te kijken nu het harde werken weer begonnen is😉)

Mocht je straks na de mail nog vragen hebben kun je die dus w.b. praktische zaken aan Dirk- Jan stellen en wat het programma betreft aan Rianne.

Heb je niet eerder een mail ontvangen maar heb je wel interesse om mee te gaan? Laat dit dan even weten aan Rianne en vertel kort wat je relatie met de Boomvalk is.

Wie weet tot ziens in het bos!