Fietsexcursie Brabantse Biesbosch 2017

Om 8.40 uur verzamelen we met z`n vieren bij de pont in Boven-Hardinxveld. Het regent. De fietsen zetten we op het achterdek en Joan, Rob, Jan-Pieter en Dirk-Jan gaan binnen zitten. Egaal grijs is de lucht. Net voor vertrek nog even op Buienradar gekeken. Rond tien uur wordt het droog, is de verwachting. Daar lijkt het nu beslist nog niet op.

In Werkendam aangekomen gaan we met de fiets richting de Brabantse Biesbosch. Zodra we het gebied inrijden komen we de eerste vogel soorten al tegen. Fuut, kuifeenden, aalscholvers, mussen, meerkoet, etc. We gaan verschillende bruggen over. Het is hoogwater, maar door de regen zien we niet zoveel veel vogels als anders in dit gebied. Alleen de altijd vrolijke kwikstaart zien we veelvuldig. Onze jassen en broeken worden nat. Het regenwater druipt uit ons haar. Hadden we misschien beter thuis kunnen blijven? Maar een echte Hollandse jongen kan wel wat water hebben. Ons lijstje met vogelsoorten groeit wel: Kraaien, roeken, wilde eend, knobbelzwaan, bergeend, kokmeeuw, zilvermeeuw, etc. Dan, na een half uurtje fietsen komen we bij een plaats waar we meerdere (zang)vogels horen. Rietgors, Winterkoninkje, veldleeuwerik.

Dan rijden we het laatste stukje naar de pont van de Kop van `t Land. Daar staan Rick, Frank, Bax, Abraham, Maarten en Aron juist op ons te wachten. We maken kennis met elkaar en gaan op weg. We steken de weg over en gaan het fietspad op. Nauwelijks hebben we een eindje gereden of we zien een Canadese gans met een afwijkende kleur. Deze is niet zwart, maar lichtbruin. Prachtig! Dichtbij en dus goed op de foto te zetten.

Intussen is het droog geworden. Fijn! We fietsen een stukje verder en parkeren de fietsen op een passerstrook. We steken de weg over, lopen een dijk op. Hier zien we heel wat Blauwe Reigers die zitten te broeden op hun grote nesten. Je snap niet dat ze met hun grote lijf, op van die dunne, iele takken kunnen staan. Achter ons is een groot open veld. Hier zien we vele soorten vogels. Nijlganzen, Kolganzen, brandganzen, Grauwe ganzen, Krakeenden, meeuwen etc.
We fietsen weer verder en opnieuw zetten we de fietsen op een passeerstrook. We steken de weg en dijk over en lopen een grote griend in. Hier horen we veel mezen, de Tjiftjaf, Fitis enzv. We zien uit een hoge schietwilg een vrouwtjes Wilde eend weg vliegen. Vast boven in de boom een nest. We lopen door een ruig, maar prachtig, echt oude Biesbosch gebied. We lopen om een kleine eendenkooi. We bekijken de vangpijp. Enkele jongens zien een watervogel wegschieten in het riet. Is het een Ral? Of toch een Waterhoen? We zullen het nooit weten. Hoe of we ook kijken, we zien niets meer. Jammer!

Was het een waterral of toch een waterhoen De watervogel schoot het riet in en we hebben hem niet meer gezien. Br. Biesbosch. Foto

We bekijken een griendhut zoals die er vroeger veel zijn geweest. We vertellen iets van de geschiedenis van de Biesbosch. Dat het vroeger een polder met grasland is geweest. Iets van de Grote watervloed in 1421 en de gevolgen er van. Maar ook hoe kinderen al de hele week mee de Biesbosch mee in moesten om te werken met riet en wilgentakken. Nou, mopper dan maar niet te veel over school! Vroeger was het in dit opzicht echt niet beter! Als je kiespijn had op maandag, moest je tot zaterdag wachten voor je weer naar huis ging en naar een dokter kon. Of er kwam een grote nijptang aan te pas en mond open en je kies ging er zo uit zonder verdoving.

Nu goed, we fietsen weer verder. Bij een plaats met veel om geknaagde bomen stoppen we weer. Hier zijn we vele beversporen. Maar ook een zanglijster boven in een jonge wilgenboom. Het is heerlijk om er naar te luisteren. De wolken breken open. De zon laat zich steeds beter zien. De temperatuur loopt op. We drogen op en het is prachtig weer geworden! We fietsen steeds verder. Steeds zien we weer enkele andere soorten.

 

Dan gaan we naar de plek vanwaar het Visarend nest van vorig jaar goed te zien is. Zou deze er al zijn? Er staat een man met een flinke camera op wacht. JA, deze visarend is weer terug. Alleen hij is die kant opgegaan. We zien deze grote vogel dus niet. Jammer hoor!
Even later fietsen we richting polder Maltha. We zien eerst de Torenvalk vlak bij ons opstijgen in z`n mooie kleuren. Even later enkele kleine plevieren, en de watersnip. Dan komen we aan bij polder Maltha. Hier staan twee mannen met een telescoop. Schuin voor ons ligt een grote dras plas. We mogen ook door de telescoop kijken. We zien de wintertaling, zomertaling, enkele pijlstaarten, verschillende eenden soorten. Dan roept er een, kijk de slechtvalk! En jawel, ook de twee mannen bevestigen dit. In het riet horen we verschillende andere vogels. Veel Cetti`s zangers, Matkop, rietgors, rietzanger. Over ons vliegen de putters en de groenlingen.

 

We lopen naar de vogelkijk hut. We hebben allemaal flink trek in eten. Na het gebed eten we onze meegebrachte boterhammen op. Nauwelijks zijn we op de helft of er roept er een: DE VISAREND!! Nu, het eten werd vergeten. Alle verrekijkers en fotocamera`s staan op scherp. En jawel! Wat boffen we! Deze geweldige vogel draait zijn rondjes boven de plas. Loerend naar een lekkere vis. Even lijkt de visarend weg te gaan. Maar komt weer terug en na nog een ronde te hebben gemaakt duikt hij vol naar beneden tussen twee eilandjes in. Jammer genoeg zien we niet dat hij te water komt. Maar even later stijgt hij weer op met een flinke vis in zijn poten. Ja, we hebben de visarend goed kunnen zien!

 

We lopen deze polder nog een stuk verder in. Bij een voormalige woning heb je een prima uitkijk punt. We lopen door rietkragen heen naar het einde van de polder. We horen en zien veel in de natuur. Wat verteld de schepping toch veel over de grootheid van de Schepper! Dan wordt het toch echt tijd om terug te gaan. We horen dan heel andere vogels. IJzeren vogels. Twee oude, kleinere vliegtuigen komen traag over. Ook mooi om te zien. Al zijn het rustverstoorders.

Oude ijzeren vogels. Br. Biesbosch. Foto Dirk-Jan Verboom

We fietsen weer langs het visarend nest. Maar deze is niet meer te zien. Over een binnenweg, de Witboomkil fietsen we weer richting de pont. Nog een keer zien we prachtig een biddende torenvalk. Meerdere ganzen soorten die zich prima op de foto laten zetten. We zouden nog uren kunnen blijven kijken in dit gebied met z`n grote variatie van bomen, riet, water, gras, akkerbouw, ruigte en plasdras. Het is niet voor niets een Nationaal Park. Maar het is tijd om weer naar huis te gaan. Met de pont van 14.35 uur gaan we allemaal naar de overkant, Dordrecht. Enkele worden hier opgehaald. De anderen uit Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam fietsen door het Wantij naar huis.

We mogen terug zien op een goede tocht en fijne middag!

We hebben zeker 61 soorten waargenomen met als uitblinker de visarend. Alle deelnemers hebben enthousiast meegedaan en het was genieten!

Fijn, bedankt allemaal!