Zaterdagmorgen 29 maart 2025 verzamelen we met drie volwassenen en acht jongeren op de parkeerplaats langs het Steurgat bij Werkendam. Het is fris, maar de zon schijnt uitbundig. Het belooft een mooie dag te worden. We fietsen tussen het vele water door over het fietspad. Steeds weer stilstaand, kijkend en luisterend om weer een nieuwe soort te scoren voor deze dag. Al snel zien we verschillende graspiepers prachtig in het zonlicht. Zittend op een paaltje, maar ook baltsend opstijgen en schitterend neerdalend.
Genietend van de vele tjiftjaffen horen we verschillende veldleeuweriken. Wat een prachtige zang! Met één uur vogelen hebben we zeker al zon 45 soorten. Zouden we de visarend gaan zien deze dag? Helaas niet. Maar wel meerdere malen… zeearenden! Wat een machtige vogels zijn dit toch! Genietend door de telescoop van Mart en Dirk-Jan kunnen we ze goed zien. En met de telescoop ontdekken we ook de kemphanen en twee bonte strandlopers tussen de honderden gruttos. En de vele kluten zijn haast niet te tellen.
Bij een uitkijkpunt in het grote water van de Noordwaard staan we bij een enorme beverburcht. Met de verschillende ingangen in gaten met water. Een groot bouwwerk! En overal sporen van boomknagende Biesboschbewoners. We fietsen langs de Spieringsluis naar de Deeneplaatweg. Hier is het deze keer vrij rustig met de vogels en na een ronde gefietst te hebben gaan we in de richting van De Pannekoek.
Even verder zit een blauwe reiger kolonie op de nesten in de hoge schietwilgen. Bij de Pannekoek, een kleine griendpolder met een kleine eendenkooi, nuttigen we bij enkele picknickbanken ons brood en drinken. Een zakje met snoepjes en koekjes gaat rond. Na het eten fietsen we naar de Petrusplaat. Een enorm spaarbekken voor drinkwater voor Rotterdam. `s Nacht slapen hier vele watervogels. Nu is het er rustig, maar je hebt er een mooi uitzicht.
Bij polder Malta lopen we een stuk tussen de wilgen en het riet. De roep van de Cettis zanger horen we steeds weer en soms hard ook! Bij de boerderij van Staatsbosbeheer, aan het Gat van Lijnoorden, zien we twee zeearenden al wiekend op hun enorme vleugels, gebruik makend van de opstijgende, warme lucht, steeds hoger en hoger gaan. In het ondiepe water zit een zeearend, slepend met z’n prooi. Niet lang hiernaar vliegt hij weg, achtervolgd door meeuwen en kraaien. Bij het gemaal van De Zalm Oost zien we een lepelaar al foeragerend. Een waar fotomoment! Hoewel, met 12 personen gaat deze toch een rietkraag verder. Het is iets te druk.
We nemen de trap waarmee we bovenop het gemaal kunnen komen en een prachtig uitzicht hebben met aan de ene kant polder Ganzewei en aan de andere kant polder De Zalm. Dan is het 15.00 uur en fietsen we, steeds om ons heen kijkend, weer richting de parkeerplaats. Hier staan verschillende ouders te wachten om hun vogelend kroost weer op te halen. Het was een prachtige fietsexcursie door de Brabantse Biesbosch met 67 soorten op het lijstje. En ja, als we twee weken later waren gegaan, dan hadden we nog enkele soorten erbij kunnen schrijven die nu onderweg zijn vanuit het zuiden naar dit land van water…waar we nooit genoeg van kunnen krijgen.
Overzicht soortenlijst gezien met de fietstocht in de Brabantse
Biesbosch met de Boomvalk op zaterdag 29 maart 2025
- Aalscholver
- Bergeend
- Blauwborst
- Blauwe reiger
- Bonte strandloper
- Boomkruiper
- Brandgans
- Bruine kiekendief
- Buizerd
- Cetti`s zanger
- Ekster
- Fazant
- Fitis
- Fuut
- Graspieper
- Grauwe gans
- Groenling
- Grote bonte specht
- Grote Canadese gans
- Grote mantelmeeuw
- Grote zilverreiger
- Grutto
- Heggemus
- Holenduif
- Houtduif
- Huismus
- Kauw
- Kemphaan
- Kievit
- Kleine mantelmeeuw
- Kluut
- Kneu
- Knobbelzwaan
- Kokmeeuw
- koolmees
- Krakeend
- Kuifeend
- Lepelaar
- Meerkoet
- Merel
- Nijlgans
- Oeverloper
- Pijlstaart
- Pimpelmees
- Putter
- Rietgors
- Rietzanger
- Roodborst
- Scholekster
- Slobeend
- Smient
- Spreeuw
- Staartmees
- Tjiftjaf
- Torenvalk
- Tureluur
- Veldleeuwerik
- Vink
- Wilde eend
- Winterkoning
- Wintertaling
- Witte kwikstaart
- Zanglijster
- Zeearend
- Zilvermeeuw
- Zwarte kraai
- Zwartkop